În acest articol vorbesc despre cea mai comună cauză a oboselii cronice și posibile tratamente.
Oboseala cronică pentru care nu se găsește nicio cauză poartă numele de oboseală cronică idiopatică.
Persoanele se simt în permanență obosite, somnul este neodihnitor, starea se înrăutățeste dacă fac exerciții fizice și au o senzație permanentă de ceață.
Aceste persoane beau cafea, iau energizante, consumă multe vitamine și alte suplimente, în speranța că problema se va rezolva, însă nimic nu ameliorează oboseala.
În plus, aceste persoane pot avea tulburări de memorie, dureri în gât, dureri articulare, ganglioni inflamați la nivelul axilei sau la al gâtului, dureri de cap, senzație de epuizare.
În cazul prezenței acestor simptome, cauza cea mai probabilă este infecția cu virusul Epstein Barr (se estimează ca 90% din populația globului are în organism acest virus).
După ce pătrunde în organism, virusul poate determina mononucleoza infecțioasă sau poate rămâne în stare latentă. De asemenea, după vindecarea mononucleozei, virusul nu este distrus, ci rămâne în celule, inactiv.
În anumite situații, el se poate reactiva și produce oboseală cronică, însoțită de simptomele despre care am vorbit.
Cea mai întalnită cauză a reactivării virusului este stresul, care poate avea multiple cauze. Stresul acționează prin creșterea secreției de cortizol, un hormon care scade imunitatea. In cazul în care stresul se combină cu alimentație deficitară, probabilitatea de reactivare a virusului crește.
Deci, primele măsuri care trebuie luate sunt cele pentru reducerea stresului, în primul rând, eliminarea cauzei acestuia. De multe ori, acest lucru este dificil sau chiar imposibil, de aceea, este necesară luarea de măsuri adiacente, cum ar fi , evitarea știrilor, care, în imensa majoritate prezintă numai evenimente negative, catastrofice. Mai bine priviți comedii, programe de divertisment și beți seara un ceai de roiniță (care are un puternic efect antistres). Pentru mai multe detalii privind măsuri pentru reducerea stresului, puteți descărca un material dând click AICI.
În plus, se recomandă administrarea vitaminei D3, care imbunătățeste imunitatea. Se recomandă o doză de 10.000 - 20.000 ui pe zi. Pentru a evita supradozarea, se recomandă dozarea vitaminei D în sange, iar valoarea trebuie să fie între 60 și 100 de ng/ml.
Vitamina D trebuie asociată cu vitamina K2 (atenție, nu are acțiune anticoagulantă, deci, se poate administra și la persoanele care iau tratament anticoagulant), 100-150 micrograme pe zi și cu magneziu, 500 de mg pe zi.
Vitamina K2 este necesară, deoarece vitamina D3 crește absorbția de calciu, iar vitamina K2 împiedică depunerea acestuia pe pereții vaselor, iar magneziul activează receptorii celulari pentru vitamina D.
De asemenea, se recomandă ca vitamina D3 să se ia la masă sau cu o lingură de ulei de măsline, pentru a se absorbi în sânge.