Adevărul despre colesterol!

Am găsit informații extrem de interesante în legătură cu "pericolul" reprezentat de o alimentație bogată in colesterol și de nivelul crescut al colesterolului din sânge. 

Există o dogmă in medicina, conform căreia concentrația mărită de colesterol în sânge este periculoasă pentru sănătate.

Însă, in ultima vreme, tot mai multe studii arată că nu există o asemenea corelație, chiar dimpotrivă, concentrația scăzută de colesterol determină creșterea riscului de moarte prin orice cauză.

În Ghidul privind alimentația, din 2015, editat de Comitetul Consultativ privind Alimentația, din Statele Unite, se spune că nu există nicio corelație între consumul de alimente cu colesterol si concentrația de colesterol din sânge si deci, nu există restricții privind consumul acestora.

Într-un studiu publicat in reputata revista Lancet, in 2001, se spune: "Conform datelor noastre, există o creștere a mortalității persoanelor în vârstă care au avut un nivel scăzut de colesterol și aceste date arată ca persistența pe termen lung a unui nivel scăzut de colesterol crește riscul de deces." "Pe ansamblu, mortalitatea a fost mai mare la persoanele cu LDL scăzut (așa-numitul colesterol rău, nota mea), fără excepție. În ceea ce privește persoanele in vârstă, cei cu nivel crescut de colesterol au trăit mai mult."

În 2016, British Medical Journal a publicat un studiu efectuat in Olanda, al cărui titlu este sugestiv, "Nu există o asociere între un nivel crescut de colesterol LDL si mortalitate la persoanele in vârstă."  

Din cauza acestei dogme, foarte multă lume a luat si continuă să ia statine, medicamente care scad colesterolul, medicamente care au, însă, efecte adverse extrem de periculoase pentru sănătate. Consumul la nivel mondial al acestor medicamente este extrem de ridicat, ceea ce poate explica inerția în schimbarea concepției privind rolul nociv al colesterolului, având in vedere interesele financiare care sunt în joc.

Înapoi la blog